В гостях у Косово – 2!

В березні цього року наші делегати від Спілки знову відвідали Республіку Косово. Оскільки Справа Кольпінга Косово переживає нині не найкращі часи у зв’язку із майже повною зміною членів Правління Спілки та зміною штатних працівників, а також реформуванням деяких РК, нове керівництво Спілки знову попросило про допомогу СК України.

Цього разу ми також відгукнулися на прохання і провели два паралельних тренінги для кольпінговців Косово. Зокрема Регіональний Секретар Спілки Савка В.Д. провів для членів Правління та голів РК «Школу керівних кадрів», а Єрьоміна Г. повела «Школу молодого лідера» для молодіжних осередків організації.
Ще восени 2012 року Кольпінг Косово був на межі ліквідації, і навіть референти Інтернаціональної Спілки не вірили у її відродження. Проблеми були більш ніж серйозними: недоліки в плануванні роботи та звітності, погане програмне забезпечення, зневіра людей та навіть особисті чвари між членами Спілки. Як наслідок, Кольпінг Косово збиралися позбавити будь-якої фінансової підтримки. Проте, референт ІСК п.Грегор Федерген все ж спробував дати шанс цій країні, попросивши нашу Спілку допомогти. У «Віснику Кольпінга» №5 за 2012р. ми вже розповідали про візит до Косово у жовтні Савки Василя та Ігоря і Катерини Островських. За їх участю відбулося декілька зустрічей, Конференція та засідання Правління. І наші виявилися настільки переконливими, що після вдалих переговорів Косово відроджує свою діяльність, а ІСК вирішує продовжувати фінансування їх проекту.
Обидва тренінги пройшли дуже вдало. Зі слів Василя Савки, йому було дещо дивно більшість часу на тренінгу присвятити таким елементарним поняттям як цінності СК, керівні лінії, завдання організації та принципи членства. Він зауважив, що майже всі члени української справи Кольпінга могли б з легкістю дати відповіді на такі запитання. Проте, під час тренінгу висвітлювалися також загальні принципи управління організацією, фінансовий менеджмент та написання проектів.
Щодо молодіжного тренінгу, то приємних вражень у нашого референта залишилось надовго. Чудова група відкритих та цікавих до знань учасників, якими були підлітки та молодь Кольпінга. Була створена чудова атмосфера порозуміння та готовності давати та сприймати інформацію. Єдиною перешкодою була потреба в перекладі (німецька-албанська-німецька), що забирало дуже багато часу, який можна було б використовувати для роботи. Та, незважаючи на цей факт, обидва тренінги пройшли чудово, а учасники, як і працівники та члени Правління дуже щиро дякували нам за приїзд та готовність поділитися своїми знаннями про організацію.

Статтю підготувала Г.Єрьоміна, референт Спілки