м.Чернівці, вул.Головна 20, тел./факс (0372)54-26-10

Тренінг «Запобігання нелегальній трудовій міграції»

19 квітня 2013 р., в м. Шаргород в приміщенні Освітнього Кольпінг-Центру відбувся тренінг на тему: «Запобігання нелегальній трудовій міграції: психологічний та юридичний аспекти».

Мета тренінгу: підвищити рівень знань з питань «трудової міграції» та попередження ризиків, що пов’язані з нелегальною трудовою міграцією; відпрацювати навички роботи з людьми, що стали жертвами нелегальної трудової міграції та їх сім’ям, ознайомитися з напрямками соціальної допомоги трудовим мігрантам, що повернулися на батьківщину.
Тренерами даного заходу були Артем’єва Надія Олександрівна – представник БФ «Солідарність», національний тренер Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні ПРООН та ЄС та Каратов Віктор Анатолійович – міжнародний експер з питань впровадження профілактичних та адвокаційних програм, національний тренер Корпусу Миру США в Україні.
В тренінгу взяли участь 20 осіб - соціальні працівники Шаргородського району, активісти місцевої громади.
В ході тренінгу учасники отримали змогу поділитися власним досвідом та обізнаністю щодо теми тренінгу, адже тема трудової міграції стає все більш актуальною на території Україні, хоча Вінницька область не є лідируючою по кількості закордонних трудових мігрантів, проте велика кількість населення мігрує на роботу в Київ та на південь країни. Переважна більшість учасників зазначали, що серед їх рідних чи близьких людей є трудові мігранти.
Також учасники ознайомилися з українським та міжнародним законодавством щодо міграції, а також мали змогу скласти свій порадник – комплекс обов’язкових правил поведінки для людей, що прагнуть виїхати працювати поза межі своєї країни.
В ході практичних вправ учасники отримали досвід спілкування та консультування людей, що стали жертвами торгівлі людьми, та дітей та сімей трудових мігрантів.
Під час підведення підсумків тренінгу, учасниками було зазначено наступне:
- розглядаючи дану тему учасники зіткнулись з глобальною проблемою, як міграція робочої сили, передусім слід зазначити, що міграційні рухи є так званим «індикатором» реакції населення на зміни в економічному, політичному, соціальному митті будь-якого суспільства.
- оскільки просто зупинити трудову міграцію неможливо, то варто використовувати її позитивні наслідки та намагатися зменшити негативні.
Наостанок, під час усного опитування про загальні враження від тренінгу учасниками зазначалася потреба у більш детальному розкритті питань роботи з соціально занедбаними дітьми трудових мігрантів, так званими «соціальними сиротами».