Тренінг “Написання проекту”

29 травня 2010 р. в м.Чернівці наша Спілка організувала тренінг, метою якого було виробити в учасників практичні навички по написанню проектів.

Учасники: представники РК м. Чернівці, Кіцмань, Шаргород, Ужгород, Заставна, Рівне; с.Панка(всього 13 учасників)
Тренер: Євгенія Олійник – громадський діяч, заступник голови Чернівецького міського молодіжного об’єднання «Спілка Активної Молоді», помічник-консультант депутата Чернівецької міської ради.

Ціль тренінгу - висвітлити основні стадії та особливості написання соціальних проектів, виробити практичні навички в учасників тренінгу в даній сфері.

У вступній частині тренінгу було з’ясовано очікування учасників до тренінгу та проведено бліц-опитування, метою якого було визначення досвіду учасників щодо написання проектів. Даний блок семінару показав, що більшість учасників поверхнево знайома із даною темою. Багато хто тим чи іншим чином приймав участь у розробці чи реалізації проектних ідей, деякі учасники мають досвід написання успішних проектів.
Учасникам було представлено список відомих в Україні благодійних фондів, які займаються фінансуванням соціальних проектів. Кожний з цих фондів має свої «уподобання» на певні типи проектів; це стосується сфери діяльності проекту, цільових груп, основної мети, статей витрат тощо. Крім того, існують загальні критерії, які впливають на позитивне рішення з боку фонду. Це - іноваційність запропонованих ідей та обгунтування проблеми, що базується на сучасних знаннях.  При подачі аплікаційної форми в той чи інший фонд заявнику варто враховувати вищезазначену інформацію.
Під час основної частини тренінгу учасникам подавався теоретичний матеріал щодо стадій написання проекту та підготовки проектної пропозиції. Теоретичний матеріал подавався поетапно з подальшим обговоренням кожного етапу.
В кінці першого блоку тренінгу, вивчивши основну інформацію по першому етапу розробки проекту (Визначення потреб. Формулювання проблеми. Окреслення цільових груп. Визначення мети) учасники отримали перше практичне завдання – придумати умовний проект та визначити його мету. Робота відбувалася в групах і по закінченню відведеного часу учасники мали обґрунтувати:
свій вибір проекту (що показало наскільки чітко було визначено та досліджено існуючу проблему)
поставлену мету (що показало чи правильно було окреслено цільову групу та визначено їх потреби).
В другому блоці тренінгу було продовжено презентацію та роз’яснення основних етапів процесу написання проектів. Завершальним етапом цього блоку було продовження роботи в групах – кожна група продовжила розробку вибраного ними проекту з подальшою презентацією проекту перед аудиторією. Аудиторія в свою чергу виступала оцінювачем – підмічала сильні сторони, звертала увагу на помилки та недоработки. Все це сприяло виробленню у слухачів практичних навичок по розробці успішних проектів.
В ході третього блоку тренінгу учасники отримали основні рекомендації та поради щодо написання проекту, більшість з яких базувалася саме на тих помилках, які допускали учасники при написанні умовних проектів.
Крім того, учасникам було надано основні відомості по написанню прес-релізів та роботі з мас-медіа. Ці знання необхідні в тому випадку, коли реалізатори проекту збираються висвітлювати ті чи інші заходи, що проводяться в рамках даного проекту.
На завершення учасники отримали так званий план написання звіту про реалізацію проекту – перелік основних пунктів, на які слід звернути увагу при звітування про реалізацію проекту перед донорською організацією.

Підсумки тренінгу:

- учасники отримали теоретичні знання щодо всіх стадій написання проекту;
- виробили практичні навички по розробці проектів
- вивчили основні критерії оцінювання успішних проектів
- навчилися «добре прощатися» з донорською організацією (через подачу правильно сформульованого го та реалістичного звіту)
- отримали загальні рекомендації та поради по написанню та реалізації проектів
- ознайомились з основними донорськими організації, до яких можна подавати проектні пропозиції;