Тренінг «Як запобігти соціальному сирітству – робота з соціально-занедбаними дітьми»

31 травня 2013 р. в м. Шаргород в приміщенні Освітнього Кольпін-центру відбувся тренінг на тему «Як запобігти соціальному сирітству – робота з соціально-занедбаними дітьми»

Тренінг на дану тему є одним із низки запланованих заходів, що будуть проводитися в різних Родинах Кольпінга України, адже ця проблематика є дуже актуальною для України, а особливо для її центрального та західного регіону.
Метою тренінгу було підвищення рівня знань з питань соціальної роботи із соціально-занедбаними дітьми; відпрацювання навичок роботи з соціальними сиротами; ознайомлення з напрямками соціальної допомоги дітям, що позбавлені батьківського піклування.
Тренер заходу:
Артем’єва Надія Олександрівна – представник БФ «Солідарність», національний тренер Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні ПРООН та ЄС.
У тренінгу взяли участь соціальні працівники Шаргородського району, активісти місцевої громади, активісти РС «Справа Кольпінга».
Під час заходу учасники отримали змогу поділитися власним досвідом та обізнаністю щодо теми тренінгу, взяли участь в рольових вправах на розуміння поняття «соціальне сирітство» та розвиток емпатії, що допомогло зрозуміти відчуття дітей, що опинилася в складних життєвих обставинах, а також проілюструвало дієві навички по роботі з кризовими сім’ями з дітьми. Окрім того, учасники обговорили напрямки соціальної роботи з «соціальними сиротами». В ході обговорення було визначено яким чином соціальні працівники можуть надавати послуги даній цільовій аудиторії. В ході практичних вправ учасники отримали досвід спілкування та роботи з «соціальними сиротами».
Під час підведення підсумків тренінгу, учасниками було зазначено наступне:
- розглядаючи дану тему учасники зіткнулись з вельми розповсюдженою проблемою «соціального сирітства».
- важливим аспектом є можливість створення для соціальних працівників так званого консультативного клубу (або групи самодопомоги), на засіданнях якого можна було би обговорити найактуальніші проблеми соціальної роботи в регіоні, отримати консультацію від колег, залучити їх до вирішення проблемних справ.