Тренінг “Формування мультидисциплінарної команди з ВІЛ-інфекції/СНІДу”

19-20 травня 2013 року громадська організація “Родина Кольпінга в м. Івано-Франківську” провела дводенний тренінг на тему «Формування мультидисциплінарної команди під час профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу в молодіжному середовищі».

У заході взяли участь представники РВ/МВ УМВС України в Івано-Франківській області; вчителі загальноосвітніх шкіл області; представники духовенства; фахівці із соціальної роботи центрів СССДМ області; працівники управлінь соціального захисту населення області.

Метою тренінгу було:
надати інформацію про ВІЛ/СНІД, основні моделі зміни поведінки та мультидисциплінарні команди;
сформувати ініціативні групи майбутніх мультидисциплінарних команд Галицького, Долинського, Калузького та Тлумацького районів Івано-Франківської області;
розробити плани діяльності мультидисциплінарних команд Галицького, Долинського, Калузького та Тлумацького районів по профілактиці ВІЛ-інфекції/СНІДу в молодіжному середовищі.

З метою здійснення роботи у сфері ВІЛ/СНІД, необхідно володіти достовірною інформацією, необхідною для здійснення відповідної роботи, тому перший інформаційний блок тренінгу був присвячений розкриттю теми «ВІЛ/СНІД: визначення, клінічне протікання та лікування». В цьому блоці в презентації була надана інформація про визначення термінів, особливості ВІЛ, стійкість у навколишньому середовищі, цикл реплікації, розвиток ВІЛ в організмі людини (стадії розвитку ВІЛ), вірогідність передачі ВІЛ, опортуністичні хвороби та антиретровірусну терапію.
Для здійснення ефективної роботи мультидисциплінарних команд учасникам тренінгу була надана інформація у вигляді презентації «Основні теорії та моделі зміни поведінки». Під час даної презентації із наведенням практичних прикладів та інтерактивного спілкування тренера і учасників навчання були розкриті основи деяких теорій та моделей зміни поведінки особи чи певної цільової групи, а саме: «поведінкові піраміди», схеми впливу оточення на знання та поведінку особи, структура зміни ризикованої поведінки, матрична основа моделі зміни поведінки (ФНООН), модель зміни поведінки за Д. Прочанкою та К. Діклименте.
Для повного та об’єктивного розуміння теми про особливості та основи діяльності мультидисциплінарних команд (далі – МДК) учасникам тренінгу була надана інформація «Мультидисциплінарна команда: визначення, принципи створення та діяльності, оцінка ефективності». За допомогою презентації були розкриті такі підтеми: визначення МДК, якості, що характеризують команду, процес формування міжсекторального партнерства, закономірності групової динаміки, принципи роботи МДК, прийняття та типи рішень команди, оцінка ефективної командної роботи, види оцінок, основні недоліки багатопрофільних команд та “підводні течії”, які негативно можуть впливати на ефективність їх роботи.
З метою практичного закріплення, реалізації отриманої інформації, формування ініціативних груп майбутніх мультидисциплінарних команд Галицького, Долинського, Калузького та Тлумацького районів Івано-Франківської області та розроблення планів діяльності вищезазначених мультидисциплінарних команд у профілактиці ВІЛ-інфекції/СНІДу в молодіжному середовищі була організована робота в групах, завданням якої було:
1. обрати із запропонованих варіантів цільову групу на вибір:
шкільна молодь;
загальне населення району/міста;
молодь району/міста.
2. визначити мету та терміни реалізації проекту/завдання;
3. написати покроковий план щодо реалізації проекту/завдання;
4. ресурс (перерахувати організації-партнери, які допоможуть у реалізації проекту/завдання) із зазначенням потенціалу кожної організації та виконання конкретного пункту плану;
5. зазначити форми залучення, взаємодії і налагодження партнерства між організаціями-партнерами у реалізації проекту/завдання;
6. оцінка успіху реалізації проекту/завдання.
Практичним результатом роботи 4 груп стали міні-проекти та конкретні плани дій мультидисциплінарних команд відповідних районів, які були презентовані та обговорені з усіма учасниками тренінгу.
Для закріплення отриманої інформації всі учасники тренінгу отримали друковані інформаційні матеріали із зазначених тем.
Підведення підсумків показало, що учасники тренінгу:
отримали необхідну інформацію з питань ВІЛ/СНІДу, основ деяких теорій та моделей зміни поведінки особи чи певної цільової групи та ефективної діяльності мультидисциплінарних команд;
сформували ініціативні групи майбутніх мультидисциплінарних команд Галицького, Долинського, Калуського та Тлумацького районів Івано-Франківської області;
розробили плани діяльності мультидисциплінарних команд Галицького, Долинського, Калузького та Тлумацького районів по профілактиці ВІЛ-інфекції/СНІДу в молодіжному середовищі.

Голова «Родини Кольпінга» у м.Івано-Франківськ Володимир Шегда