Толерантне ставлення до ВІЛ-позитивних людей

25-26 травня 2015 року в м. Івано-Франківськ відбулася міжрегіональна конференція “Сучасні виклики в Україні: формування толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних людей через реалізацію ефективних регіональних програм”.

Ініціаторами заходу виступали ГО «РК на Прикарпатті»та Патріарша Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я. Захід відбувся за підтримки ГО «Справа Кольпінга в Україні» та Івано-Франківської облдержадміністрації.
В Конференції взяли участь заступник облдержадміністрації Ігор Пасічняк; голова душпастирської комісії о. Руслан П’яста; директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Мельник; Голова ГО «Справа Кольпінга в Україні» Орест Клайник; головний лікар обласного наркологічного диспансеру Валерій Скопич; а також представники охорони здоров’я, соціального захисту, громадського сектору, релігійних організацій, церкви та всі зацікавлені. Всього на заході були присутні 45 осіб з 10 областей України.
На конференції обговорювалися наступні питання:
- міжсекторальна співпраця та формування єдиного бачення і розуміння представників релігійних конфесій, державних установ та громадського сектору у подоланні стигми і дискримінації ВІЛ-позитивних людей та формуванню толерантного ставлення;
- оперативне реагування на виклики сучасності, в тому числі соціальної підтримки внутрішньопереміщених осіб та їх сімей, в контексті стигматизації та поширення ВІЛ-інфекції;
- розроблення ефективних регіональних програм, які направлені на соціальну мобілізацію місцевих громад, в тому числі релігійних, для протидії поширення ВІЛ-інфекції та формуванню толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних людей;
- проведення ефективної первинної профілактики як один з механізмів формування толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних людей.

За результатами роботи конференції будуть підготовлені пропозиції до удосконалення регіональних програм з метою забезпечення ефективної міжсекторальної співпраці релігійних конфесій, державних установ та громадського сектору у подоланні стигми і дискримінації ВІЛ-позитивних людей та формуванню толерантного ставлення.