Театральний семінар у Кракові

1-8 серпня у м. Краків (Польща) відбувся польсько-німецько-український семінар на тему «Залишатись чи йти?» Семінар для Молоді Кольпінга проводив відомий польський режисер Януш Янушевський.

Тема семінару «Залишатись чи йти?»була присвячена різним питання міграції за кордон, зокрема в пошуках кращого життя та роботи. І здавалося б, зовсім несумісні речі -театр і міграція, змогли об’єднатись в цікаві театральні забави, метою яких було розкрити якомога більше граней питання міграції. Учасники мали розробити та зіграти за власним сценарієм спектакль, який потім був знятий як фільм. Цей фільм буде демонструватись на інтернаціональних зборах Справи Кольпінга восени в Португалії.
Вражень від семінару справді багато. По перше, багато нових знайомств, цікавих екскурсій Краковом та незвичних частин програми, які ми робили вперше.
Найцікавішими були моменти ранкових занять з різними кумедними рухами, вигуками та елементами йоги. Вони тривали понад годину і під час проведення ми мали цілковито мовчати і не коментувати нічого. Такі вправи готували нас до розкриття себе і подальшої гри в спектаклі. Ми були і котами, і горилами, і немічними,і злими; сміялись як скажені, лякалися поруху вітру, збирали щось в снопи, зривали і нюхали уявні квіти, а потім це все кудись віддавали… Плазували як змії, стріляли і захищались, сварились і раділи, - словом, приміряли максимум ролей для себе і кожного, щоб найліпше втілити це в спектакль.
Цікавими, хоч іноді задовгими були і загальні дискусії про наше бачення міграції, виїзду чи приїзду людини, позитиви і негативи цього. Однак саме в процесі розмов у нас вимальовувався потрібний сценарій.
Незвичним моментом семінару було і місце гри спектаклю. Це була типова краківська кнайпа, яка ще краще підкреслювала життя мігрантів на чужині. Після прем’єри всі дружно танцювали на імпровізованій сцені та пригощались пивом і соками.
Запам’ятався всім і веселий український вечір, який став вже доброю традицією на подібних заходах. Німецькі молоді кольпінговці були в захваті від української презентації і дякували нам, оскільки вони знали дуже мало про нашу країну. А заключний польський вечір порадував нас традиційним польським весіллям зі справжнім пишним застіллям та веселими забавами. Всі були задоволені і як годиться, гуляти до ранку.
За тиждень спільної праці і відпочинку всі так здружилися, що в останній день важко було прощатись. Та озброївшись мейлами учасників, всі роз’їхались з чудовими враженнями від проведеного часу.

Автор статті: Таня Ігнатьо, молодіжний референт

Польський режисер Януш Янушевський

Всі були в захваті від виступу українських учасників

… та від українського частування