“Справа Кольпінга” - історія з майбутнім

8 грудня 2012 року відбулося вже традиційне святкування Дня Кольпінга.

Кажуть, що випадково в житті не стається нічого, а все, що стається має свою важливу місію. 8 грудня 1813 року народився Адольф Кольпінг – покровитель і засновник нашої організації. Цього дня всі кольпінговці світу відзначають цю славну подію. І за волею долі саме цього дня, в суботу 8 грудня всі кольпінговці України теж зібралися вшанувати пам’ять нашого засновника на традиційному заході Спілки під назвою День Кольпінга.
Розпочали ми святковою Службою Божою в чернівецькому костелі, на якій були присутні як господарі святкування – Родина Кольпінга м.Чернівці, так і гості з різних Родин Кольпінга. Служба проходила за участю Презеса Спілки Кс. Кшиштофа Сапальського та Презеса РК м.Чернівці Кс. Марека Дроздика.
Після спільної молитви почалась урочиста частина свята в конференц-залі Спілки, на якій були присутні Родини Кольпінга м.Чернівці, м.Кіцмань, м.Львів, м.Заставна, с.Нижні Петрівці, м.Івано-Франківськ, м. Ужгород, с.Мурафа та новостворена РК при парафії в Садгорі. Ведучими на святі були Голова РК м.Чернівці Людвіг Маркуляк та член РК м.Чернівці Любов Мацкуляк.
Та головною подією цьогорічного святкування стала рекордна кількість ювілярів – аж 4 Родини Кольпінга відзначали свій ювілей в цьому році. Чернівецька, Кіцманська та Заставнівська Родини відзначали свій 15-річний ювілей, а Львівська РК святкувала своє десятиліття. І це було головним лейтмотивом всього дня, адже всі присутні вітали ювілярів, дарували подарунки та бажали наснаги для подальшої роботи.
У кращих традиціях урочистості з привітальним словом виступали Презес РК м.Чернівці Кс. Марек Дроздик, Голова Спілки Орест Клайник, Регіональний Секретар Спілки Василь Савка та колишній Голова та засновник Спілки в Україні Василь Шиманський. Далі всі присутні Родини мали змогу висловитися і привітати ювілярів, а також презентувати свою роботу за минулий рік. Всі ділилися своїми досягненнями, розповідали про вдалі проекти, про життя осередків, основні події та обговорювали плани на наступний рік. Коли ж мали можливість виступати представники РК-ювілярів, вони коротко розповіли присутнім про свою історію, адже вона для кожної Родини є унікальною. Спогади, тимчасові невдачі та перемоги – це те, що об’єднує людей спільним минулим в наших Родинах, і хоча 15 чи 10 років комусь здається віком молодим чи підлітковим, проте для нас це вже вік з багатьма пережитками. Для відзначення ювілейних родин працівники Спілки підготували почесні грамоти, які вручали ювілярам разом з подарунками та словами подяки за роботу. Окрім того, почесними подяками були відзначені члени всіх ювілейних Родин Кольпінга, які, на думку Голів РК мали особливі досягнення в діяльності Родин та були дуже активними в різних напрямках роботи.
Привітати ювілейну Родину Кольпінга м. Чернівці завітав Голова Польського товариства ім. Адама Міцкевича в м. Чернівці Владислав Струтинський та завідуючий відділення онкогематології Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні Михайло Гнатюк, адже ці люди є незмінними партнерами протягом багатьох років в роботі нашої чернівецької РК.
А ще в почесних гостях в на нашому святі був відомий буковинський співак Георгій Пастевка з відмінним супроводом віртуозного акордеоніста. Його незабутній спів у супроводі акордеону причарував усіх присутніх на святі. На завершення свята всіх присутніх порадували святковим та смачним фуршетом. А ювілейним Родинам Кольпінга вручили святкові кольпінговські торти із запаленими свічками.
Але все в житті закінчується, і наше свято – не виняток. Зі словами вдячності та побажаннями всього найкращого, із величальною піснею «Многая літа» на різних мовах, із велетенською наснагою в майбутнє наші учасники розпрощалися між собою.
Проте історія Дня Кольпінга 2012 ще не була закінченою, адже неподалік Чернівців знаходяться ще дві ювілейні Родини Кольпінга, які охоче запросили всіх бажаючих на святкування в неділю 9 грудня. Погодні умови склалися не найкращі, і з цих причин багато гостей приїхати не змогли, проте святкування не змогло зірвати ніщо. Із конкретним запізненням працівники бюро Спілки все ж змогли потрапити на Службу Божу до костелу у м.Заставна і змогли хоч трішки розділити радість свята з Родиною в Заставні. Попри буревії та снігові замети, якими вкрило землю цього ранку, ми змогли скуштувати разом з представниками Родини Кольпінга надзвичайно смачний торт, який приготувала Антоніна Савчук із Заставнівської Родини, а ще нас напоїли гарячим чаєм і провели в дорогу далі, адже свято все ще не закінчилось і нас чекали в Кіцмані. Поїздка видавалася дедалі екстремальнішою, але всі в даній ситуації проявили себе справжніми борцями. Члени РК м.Кіцмань чистили територію костелу від снігу, накривали святковий стіл, а запрошених гостей з художніми номерами не спинила навіть тимчасова відсутність електроенергії, від якої залежало виконання більшості номерів – вони обійшлися без цього і співали без фонограм просто чудово. Все вдалося!
Щира подяка всім кольпінговцям, які не злякалися погоди та долучилися до організації свята на місцях. До нових зустрічей!