«Соціальна адаптація людей з обмеженими можливостями»

13 грудня 2012 р., в Освітньому Кольпінг – Центрі в м.Шаргород відбувся тренінг на тему «Соціальна адаптація людей з обмеженими можливостями»

Метою тренінгу було підвищити рівень знань щодо потреб людей з обмеженими фізичними можливостями, відпрацювати навички роботи з даною категорією людей, ознайомитися з альтернативними способами їх соціальної адаптації. Тренінг проводила Артем’єва Надія Олександрівна – представник БФ «Солідарність» (м.Івано-Франківськ), національний тренер Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні ООН та ЄС. Учасниками тренінгу стали соціальні працівники Шаргородського району, активісти місцевої громади та волонтери РС «Справа Кольпінга».
В ході заходу учасники мали змогу поділитися власним досвідом та обізнаністю щодо теми тренінгу. Тема соціальної адаптації людей з обмеженими можливостями не є новою. Проте часто до неї звертаються тільки напередодні міжнародного дня інвалідів. В більшості сіл, в яких працюють соціальні працівники, що брали участь у тренінгу, під їхньою опікою перебувають люди з тими чи іншими фізичними вадами. Учасники зазначали, що в районі існує кілька позитивних прикладів соціальної адаптації людей, що спершу втратили можливість повноцінної життєдіяльності, але згодом досягли успіху. Учасники також обговорили міфи, пов’язані з питаннями інвалідності. Так учасники одноголосно зазначали, що інвалідність не є перешкодою ані для отримання освіти чи здобуття професійних навичок, ані для створення сім’ї чи ведення активного життя.
Також учасники тренінгу взяли участь в рольових вправах на розвиток емпатії, що допомогло зрозуміти відчуття людини, що стала інвалідом. Учасникам тренінгу було запропоновано в ході кількох рольових вправ відчути на собі емоції людини, що втратила зір/слух/можливість самостійно пересуватися. Після кожної вправи учасники висловлювалися про те, як вони себе почували, які емоції в них викликало усвідомлення втрати природної, звичної функції. Комплекс виконаних вправ допоміг учасникам краще зрозуміти психологію вчинків людей з обмеженими можливостями, їх взаємодію із зовнішнім світом, їхні страхи та побоювання.
Окрім того, тренер ознайомила присутніх з державними засадами створення умов для адаптації людей з обмеженими можливостями в Україні. Соціальна політика, що реалізується органами державної влади та місцевого самоврядування передбачає не тільки надання певних видів пільг людям з обмеженими можливостями, але й певних можливостей зробити життя таких людей повноцінним. Соціальні працівники ознайомилися з основними видами пільг та можливостей для інвалідів в Україні. Детальну інформацію учасники отримали в роздрукованих матеріалах.
На початку та наприкінці тренінгу було проведено усне опитування учасників з приводу актуальності тренінгу, його корисності та новизни.
Зокрема, учасниками зазначалася потреба у більш детальному розкритті наступних питань:
- налагодження ефективної комунікації з людьми з обмеженими можливостями;
- особливості фізичної та психологічної реабілітації людей з обмеженими можливостями;
- організація груп самодопомоги для інвалідів та осіб, що їх доглядають;
- особливості організації дозвілля для людей з обмеженими можливостями;
- профілактика вигорання соціальних працівників.