Шлях до лобіювання змін у суспільстві

Товариство «Родина Кольпінга» м.Львів (Голова – Катерина Островська) ініціювало проведення парламентських слухань у червні 2014 р., метою яких є зміна законодавства та механізмів надання послуг дітям з психофізичними вадами.

переглянути відео

Товариство «Родина Кольпінга» об’єднує групу зацікавлених людей для вирішення проблеми, яка недостатньо вирішується у державі.
Спираючись на колосальний потенціал ГО «Справа Кольпінга в Україні»:
– міжнародний досвід, який можна отримати від партнерів з міжнародної «Справи Кольпінга;
– інформаційну та методичну підтримку від професійних референтів, експертів з Бюро Кольпінга;
– власний досвід та бажання членів товариства до самовдосконалення,
«Родина Кольпінга» всебічно вивчає проблему, накреслює план заходів та послідовно втілює їх у життя, добиваючись часткового вирішення проблеми на місцевому рівні. Однак, невеликий осередок «Родини Кольпінга» не може вирішити проблему у загальнодержавному масштабі.
Тому наступним завданням «Родини Кольпінга» є лобіювання запропонованого громадською організацією механізму вирішення проблеми в органах місцевого самоврядування та у державних органах влади.
Нижче подаємо історичну ретроспективу вирішення низки проблем допомоги особам із спектром аутистичних порушень у Товаристві «Родина Кольпінга» м. Львова. У 2005 році у товаристві виділилася група батьків аутичних дітей, які не могли отримати відповіді на вирішення проблем стосовно розвитку своїх дітей, зокрема щодо можливості встановлення правильного діагнозу, лікування, скерування до навчального закладу чи до адекватної реабілітаційної установи. І у навчальних закладах (ДНЗ, школи), і в центрах соціальних служб відмовляли батькам у наданні освітніх чи соціальних послуг, посилаючись на відсутність фахівців в даній області. Єдиним виходом для батьків було віддати дитину у віддалений інтернат, де, очевидно, також не було досвідчених фахівців, але це був спосіб позбавитися від батьківської турботи, яка вимагала 24-годинного догляду за дитиною вдома, супроводжувалася вимушеним звільненням батьків (переважно матері) з місця роботи, емоційним виснаженням родичів як від фізичної опіки, так і від моральних страждань через безвихідність ситуації. На допомогу прийшла «Родина Кольпінга», яка дозволила батькам утворити свою групу взаємодопомоги. Був організований садочок для таких дітей, куди батьки приводили дітей на 3-4 години 2-3 рази на тиждень, а 1-2 мами залишалися з ними як спеціалісти. В ході таких «занять» з’ясувалося, що батькам необхідно вчитися самотужки для того, щоб допомогти своїм дітям. Вони почали шукати можливості перекваліфікації. Використовували при цьому і національний і закордонний досвід. У 2008 р. «Справою Кольпінга» була організована поїздка батьків та спеціалістів закордон. Знайомство з організацією допомоги аутичним дітям у центрах реабілітації Німеччини, Австрії, Чехії відкрило широкі перспективи для розвитку методів допомоги аутичним дітям у Львові. Структурування приміщення і часу, переклад та освоєння діагностичних та розвиткових методик, тренінги та навчання спеціалістів, залучення студентів ВНЗ м. Львова, які навчалися за напрямками психологія, корекційна педагогіка, соціальна робота до проходження навчальної та виробничої практики, створення курсу підготовки фахівців «Аутизм: проблеми психологічної допомоги» у Львівському національному університеті ім. І.Франка – це кропіткий підготовчий період до прориву у наданні допомоги особам з аутизмом у Львові. У цей час розробляються програми соціального супроводу родини аутичної дитини, соціального супроводу аутичної дитини під час навчання. Практична реалізація цих програм стала можливою завдяки самовідданій праці волонтерів. Це насамперед молоді люди – члени товариства «Родина Кольпінга», а також волонтери з німецької організації «Єдиний світ», які щорічно приїжджають на Україну, щоб підтримати соціальні ініціативи «Справи Кольпінга в Україні».
В результаті:
• у 2009 р. відбувається офіційне відкриття консультативного центру для осіб з психофізичними вадами (вул. Героїв УПА, 76)
• у 2009 р. розпочинається обласний експеримент з супроводу навчання аутичних дітей у школі «Довіра»
• у 2010 р. офіційно відкривається центр денного перебування для аутичних дітей (вул. Пулюя, 27)
• у 2012 р. на базі центру денного перебування створюється перша в Україні дошкільна державна група для аутичних дітей, при цьому методичне керівництво та спеціалісти залишаються від «Родини Кольпінга»
• у 2012 р. обласний експеримент в НРЦ «Довіра» набирає національного статусу – «Психолого-педагогічні засади корекційного навчання та реабілітації дітей зі спектром аутистичних порушень в умовах загально-освітньої школи» (2012–2020рр.);
• низка конференцій та навчальних семінарів, організованих «Справою Кольпінга» у Львові впродовж 2008 – 2012 рр. для представників зі всієї України виводить лідерів ГО на національний рівень.
• вже у 2013 р.- 2014 р семінари проводяться не лише у Львові, а й у Києві, а до їх участі широко залучаються директори департаментів та спеціалісти МОН України, Мінсоцполітики України, МОЗ України;
• голова товариства «Родина Кольпінга» Катерина Островська поряд з участю у місцевих колегіях (колегія освіти при Департаменті освіти, комітет доступності Львівської міської ради) представлена і на національному рівні:
– членство у експертно-консультативній раді з питань аутизму при МОН України (Наказ МОНУ № 621 від 28.05.2013 р.)
– членство у робочій групі з питань дошкільної освіти дітей з особливими потребами в Україні (Наказ МОНУ № 512 від 15.05.2013 р.)
Саме участь у робочих групах дозволило ініціювати проведення парламентських слухань у червні 2014 р., метою яких є зміна законодавства та механізмів надання освітніх, соціальних та медичних послуг дітям з психофізичними вадами, на яких виступила та озвучила пропозиції Катерина Островська.

Наступним кроком буде прийняття парламентом та затвердження Постановою Кабінету Міністрів України рекомендацій парламентських слухань.
Перебіг парламентських слухань показав, що на сьогодні дітям з аутизмом в Україні надаються лише обмежені послуги. Батьки аутичних дітей перебувають на такому рівні як перебували 10 років тому члени товариства «Родина Кольпінга» у Львові. Тому це лише початок справи. Подальшим завданням «Справи Кольпінга в Україні» є моніторинг виконання прийнятих парламентських рекомендацій та лобіювання впровадження інноваційних медичних, освітніх, реабілітаційних та соціальних послуг для осіб із спектром аутистичних порушень в Україні, причому не лише в обласних, а й у районних містах.

Автор статті: Катерина Островська
Голова Товариства «Родина Кольпінга», м. Львів