Семінар “Стратегічне планування”

17.04. в м.Чернівці відбувся семінар, метою якого було надання знань та вироблення навичок по розробці стратегічного плану діяльності організації

Учасники: представники РК м. Чернівці, Львів, Кіцмань, Ужгород, Заставна, Коломия, Рівне; с.Нижні Петрівці(всього 24 учасники)
Тренер: Ігор Баб’юк, координатор обласного ресурсного центру громад

Метою тренінгу було: надання знань та вироблення навичок щодо формування стратегічного плану осередків благодійної організації “Справа Кольпінга”, який би сприяв більш системному підходу в щодо діяльності по визначених напрямках.

Під час навчання були розглянуті наступні теми:
1. Суть процесу планування. Особисте та колективне планування.
2. Основні підходи до стратегічного планування розвитку громади. Сутність стратегічного планування.
3. Визначення потреб та їх пріоритетності. Визначення цілей. Аналіз оточення та засобів.
4. Налагодження партнерства та координації. Залучення ресурсів для реалізації планів.

Під час обговорення першої теми учасники семінару розглянули особливості процесу планування, визначили переваги спільного планування в роботі організації, обговорили форми та зміст планування.
Кожний з учасників семінару спробував для себе сформувати свій власний план діяльності в структурі фонду “Справа Кольпінга”.
Обговорюючи питання щодо підходу до стратегічного планування, слухачі спробували визначити місію їх діяльності в рамках регіональної спілки “Справа Кольпінга”. Зрозуміли поняття стратегічного планування. Адже саме стратегічне мислення відповідає на три головних питання: Де ми зараз знаходимося? Де ми хочемо бути? Як ми збираємося туди дістатися?
Під час розгляду питання аналізу оточення та засобів, учасники семінару навчились проводити SWOT-аналіз, який дозволяє визначити: слабкі та сильні сторони організації, можливості та загрози, які виникають в процесі діяльності “Справи Кольпінга”.
При розгляді теми щодо визначення потреб та їх пріоритетів, кожний з учасників навчився формувати потреби, які виникають в роботі організації, та потреби, які є в громаді. За результатами рейтингування визначати пріоритетність цілей та завдань, які ставлять перед собою неурядові організації.
І врешті – решт, наприкінці семінару-тренінгу слухачі обговорили питання формування між секторного партнерства (НУО – влада – бізнес – ЗМІ) та шляхи вирішення питань щодо залучення ресурсів (люди, обладнання, приміщення, кошти тощо) для реалізації планів.
Під час обговорень розглядались практичні питання з діяльності учасників тренінгу, визначались проблемні фактори і шляхи їх подолання.
Під час такого складного для неурядових організацій, семінару-тренінгу учасники були надзвичайно активними, брали участь в обговоренні всіх питань, ділилися власним досвідом, проблемами, які виникають в діяльності родин. На завершення перед кожною родиною було поставлене питання розробити власний стратегічний план на 1 – 2 роки із чітким визначення власних пріоритетів діяльності.

Після закінчення тренінгу учасники:
- Ознайомились з суттю процесу планування та важливістю його впровадження в діяльності організації;
- Оволоділи знаннями та навичками щодо формування стратегічного плану організації;
- Навчились визначати проблеми організації та потреби громад в яких працює дана організація.
- Розглянули процес налагодження міжсекторних партнерських стосунків та залучення ресурсів для реалізації власних планів.