семінар “робота з громадськістю”

04.06.2011. в м.Чернівці відбувся семінар, метою якого було розкрити слухачам основи співпраці з такими формами громадськості як волонтерство та ЗМІ.

Учасники: представники РК м.Чернівці, Ужгород,Заставна, Рівне; Кишинів /Республіка Молдова

Тренери: Олексій Колєсніков ,кандидат політологічних наук, асистетнт каф.політології та держуправління ЧНУ; Ігор Гаврада, доцент каф.політології та держуправілння ЧНУ

Цілі семінару:

- ознайомити слухачів з азами мистецтва залучення волонтерів,
- навчити їх мотивувати волонтерів та організовувати ефективну і результативну роботу волонтерів
- показати учасникам важливість волонтерства в сучасному громадянському суспільстві
- роз’яснити учасникам роль, яку ЗМІ відіграють в діяльності соціальних організацій;
- навчити учасників успішно співпрацювати із ЗМІ
- виробити в учасників навички по створенню деяких інформаційних повідомлень

На самому початку заходу учасники отримали коротке практичне завдання – дати визначення поняттю волонтер.На даному етапі був використаний метод мозкового штурму з елементами дискусії, в якому брали участь всі слухачі, а тренер наприкінці підсумував все вище сказане та вивів основні та найсуттєвіші моменти.
Після цього учасники прослухали деяку інформацію про історію волонтерського руху, що допомогло їм краще зрозуміти сутність та основні цілі волонтерства.
Учасники ознайомилися з основними критеріями, формами та типами волонтерської діяльності, дізналися про найпоширеніші види робіт, до яких залучають волонтерів та отримали перелік основних соціальних інституцій, які найчастіше користуються послугами волонтерів.
Друга частина теми була присвячена власне мотивації волонтерів та менеджменту їх роботи. Учасники зрозуміли, що мотивація – це основна рушійна сила волонтерської діяльності і не завжди фінансова нагорода є головним пріоритетом . В ході практичних вправ учасники навчилися ставити перед волонтерами чіткі завдання, правильно використовувати наявні ресурси (вміння, можливості та час волонтерів), а також розробляти цілі волонтерські програми, які можна буде використовувати як на місцевому так і на міжнародному рівнях.
На завершення І блоку семінару учасники ознайомилися із положенням про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг, що дасть змогу учасникам юридично грамотно використовувати роботу волонтерів. У випадку, якщо учасники самі будуть працювати волонтерами, то вони будуть добре обізнані в своїх правах, що убереже їх від негативних моментів та «експлуатації» їх праці.

ІІ блок семінару був присвячений темі «Засоби масової інформації та співпраця з ними.»
Перш за все учасники отримали детальну інформацію про типи сучасних медіа, їх основні функції та особливості. Це дає змогу учасникам правильно використовувати ті чи інші типи медіа в своїй роботі, звертатися для висвітлення того чи іншого виду подій до «правильної» інстанції. Крім того, учасники ознайомилися з деякими «секретами» роботи журналістів. Ці «секрети» допоможуть учасникам привертати увагу журналістів до роботи організації та інтенсивніше залучати їх до співпраці.
Учасникам було роз’яснено користь від мас-медіа саме для неурядових організацій та презентовано можливі результати цієї співпраці, які позитивно впливатимуть на ефективний розвиток організації.
В другій частині ІІ блоку учасники отримали загальні рекомендації по розробці таких видів інформаційних повідомлень, як прес-реліз та прес-анонс. Тренер представив учасникам детальний план, якого слід дотримуватися при розробці цих інформаційних повідомлень, дав основні правила по їх складанню та назвав основні помилки, яких слід при цьому уникати.  Для закріплення поданого матеріалу учасники виконували роботу в групах. По поданих ситуаціях їм треба було розробити прес-реліз, який би зацікавив журналістів. Презентація та колективне обговорення виконаних завдань сприяла усвідомленню допущених помилок та виробленню навичок в даній сфері. які найчастіше

Підведення підсумків семінару показало, що учасники:
- усвідомили значимість такого соціального руху як волонтерство як для суспільства так і для Справи Кольпінга,
- навчилися правильно організовувати роботу волонтерів, ефективно їх мотивувати та призначати їм завдання відповідно до їх здібностей та якостей
- ознайомилися з характерними ознаками різних типів ЗМІ та основними методами співпраці з ними
- навчилися розробляти деякі види інформаційних повідомлень.