Семінар “Планування та менеджмент проектів”

23.09. в м.Чернівці відбувся семінар, метою якого було надати учасникам знання та навички по розробці та впровадженні основних стадій проекту.

Учасники: представники РК м.Чернівці, Кіцмань,Заставна/Чернівецької обл.;м.Ужгород; м.Шаргород, с.Мурафа/Вінницької обл.

Тренер: Ігор Баб’юк, координатор обласного ресурсного центру громад

На початку семінару тренер роз’яснив учасникам, що таке соціальний проект, назвав основні цілі, які зазвичай переслідують соціальні проекти та перечислив характерні особливості соціальних проектів. Учасники також дізналися про принципи проектної діяльності або іншими словами ті критерії, які визначають подальшу долю проекту. Сюди належить чітке формулювання завдань, відповідність місії організації, новизна ідеї, систематична робота та зрозуміла схема написання самої проектної заявки. Крім того, учасники отримали декілька практичних порад, які слід враховувати впродовж всього процесу проектної діяльності(від формулювання ідеї до написання звіту по реалізованому проекту) та дізналися на що слід звертати особливу увагу ще перед написанням проекту.
При розгляді питання фінансування проектної ідеї тренер звернув особливу увагу учасників на ресурси. Тренер роз’яснив учасникам, які типи ресурсів існують, що саме відноситься до того чи іншого типу та як правильно скористатися цими ресурсами при плануванні бюджету проекту. Як правило, кожна організація володіє достатньою кількістю нематеріальних та людських ресурсів і це обов’язково слід вказувати при підготовці проектної заявки. Учасники дізналися, що при подачі аплікаційної форми в той чи інший фонд заявнику варто звернути увагу на такі моменти як іноваційність запропонованих ідей та обгунтування проблеми, що базується на сучасних знаннях. Це є ті критерії, які впливають позитивну відповідь з боку фондів чи донорів.
Наступний блок «Мистецтво написання проекту» був присвячений роз’ясненню таких питань як: проведення підготовчої роботи, критерії формулювання проблеми, визначення мети та завдань проекту, поетапне формулювання плану реалізації проекту та обґрунтування бюджету.
Після цього учасники отримали практичне завдання – розписати конкретну проектну ідею, тб. ту, яка базується на конкретній проблемі конкретної місцевості. Виконане завдання група презентувала всій аудиторії, яка в свою чергу виступала оцінювачем – підмічала сильні сторони, звертала увагу на помилки та недоработки. Все це сприяло виробленню у слухачів практичних навичок по розробці успішних проектів. На завершення семінару учасники отримали основні рекомендації та поради щодо написання проекту, більшість з яких базувалася саме на тих помилках, які виникали в ході виконання практичного завдання. Крім того, тренер дав учасникам деякі поради щодо впровадження та реалізації проектів, звертаючи особливу увагу на управління бюджетом.

Підведення підсумків семінару показало, що:

- учасники отримали теоретичні знання щодо всіх стадій написання проекту;
- Виробили практичні навички по розробці проектів
- вивчили основні критерії оцінювання успішних проектів
- отримали загальні рекомендації та поради по реалізації проектів