семінар “Локальний фандрейзинг”

27.08. в м.Чернівці відбувся семінар, метою якого було надати слухачам знання та навички по технології залучення ресурсів

Учасники: представники РК м.Чернівці, Кіцмань, Заставна/Чернівецької обл.; Львів, Ужгород, Рівне; м.Шаргород, с.Мурафа/Вінницької обл.

Тренер: Ігор Баб’юк, координатор обласного ресурсного центру громад

Цілі семінару:
- надати слухачам знання та навички по технології залучення ресурсів на місцях.
- розкрити методи мотивації донорів
- ознайомити з технологіями вдалого проведення фандрейзингу в рамках чинного законодавства України
- надати практичні рекомендації по проведенню фандрейзингової кампанії.

Семінар розпочався з опитування учасників на предмет досвіду по залученню ресурсів. Опитування показало, що більшість учасників мають деякий досвід в цій сфері, деякі навіть могли представити досить успішні результати фандрейзингової діяльності. Після цього тренер детально роз’яснив учасникам концепцію фандрейзингу, нагадав, якими є потенційні джерела фінансування, перечислив сфери, з яких можна залучати ресурси. Коротко проаналізувавши вищезазначені приклади фандрейзингової діяльності, тренер вказав на головні помилки, які виникали при цьому.
Розкриття теми «Мотивація благодійників» тренер розпочав з теоретичного матеріалу. Він описав загальний «портрет» потенційного спонсора, наголосив на тій інформації, яку обов’язково кожен фандрейзер повинен взнати перед зверненням до будь-якого спонсора. Після цього учасники отримали практичне завдання, яке сприяло розвитку навичок психологічного підходу до спонсорів.

Другий блок семінару був присвячений власне технології роботи з донорами. Учасникам корисно було дізнатися про основні джерела фінансування громадських ініціатив, а також про позитивні та негативні методи співпраці з органами влади, бізнес структурами, міжнародними донорськими організаціями і т.д.  Учасники ознайомилися з основами стратегії пошуку фінансових засобів, її основними принципами та дізналися про основні ризики, які слід враховувати займаючись фандрейзинговою діяльністю.
Крім того, учасники разом із тренером згадали про способи «подяки» спонсорам, що є одним із найважливіших моментів в складному процесі фандрейзингової діяльності.
основним джерелам фінансування саме НУО.
В завершальній частині заходу тренер навчив учасників складати план фандрейзингу і дав учасникам практичне завдання на закріплення теми. Крім того, учасникам було представлено ази оподаткування діяльності громадських і благодійних організацій в України.

Підведення підсумків заходу показало, що учасники семінару:

- навчились розробляти привабливу пропозицію для потенційних спонсорів,
- отримали навички по проводенню переговорів із представниками бізнес-структур, підприємств, організацій, державних установ
- навчились планувати фандрейзингову кампанію
- оволоділи технологією фандрейзингу.