Семінар “Фандрейзинг”

09.10.2010 р. в м.Чернівці відувся семінар, метою якого було навчити учасників мистецтву фандрейзингу.

Учасники: представники РК м.Чернівці, Кіцмань, Заставна, Львів, Шаргород, Ужгород, Рівне, Коломия; с.Нижні Петрівці
Тренери: Андрій Гев’юк, асистент кафедри міжнародних відносин ЧНУ; Олексій Колєсніков, заступник директора Буковинської фундації підтримки регуляторної реформи в Україні ;

Цілі семінару:
- чітко роз’яснити учасникам суть фандрейзингу
- презентувати основні джерела фінансування для НУО та методи їх успішного використання
- ознайомити з деякими правилами успішного фандрейзингу, а також розкрити методи підходу до спонсорів та навчити технології роботи з донорами.
В першому блоці семінару слухачам була представлена концепцію фандрейзингу, основних «учасників» процесу та види ресурсів, які, зазвичай, залучають для різних програм та проектів. Учасники зрозуміли, що фінансовий ресурс – є не найважливішим пунктом для реалізації того чи іншого проекту. Не менше значення мають і людські ресурси (залучення та організація роботи волонтерів), інформаційний ресурс(поширення інформації про організацію, ПР-кампанії) і т.д.  Залучення цих ресурсів в комплексі сприяють ефективній та довготривалій діяльності організації.
Другий блок семінару був присвячений основним джерелам фінансування саме НУО. Лектор навів конкретні статистичні дані, хто і в якій мірі готовий фінансувати НУО, а також представив ті програми, які є найбільш цікавими для спонсорів. Учасники дізналися, що деякі програми та проекти мають дуже мало шансів отримати фінансування. Сюди належать екологічні, наукові, правозахисні проекти та програми розвитку малого бізнесу. В ході лекції учасники отримали практичні поради як визначити найприйнятніше джерело фінансування для конкретної програми (через аналіз «уподобань» фонду чи підприємницької структури), як правильно до них звернутися, як успішно співпрацювати.
Правила успішного фандрейзингу допомогли учасникам зрозуміти, що:
- фандрейзинг – це перш за все вирішення актуальних проблем, а не випрошування грошей
- значне місце в цьому процесі займає людський фактор – якщо ви вірите у справу, яку робите, якщо ви працюєте у злагодженій команді, якщо ви вмієте довести спонсору його важливу роль у вирішенні проблеми – ви матимете успіх
- до будь-якої справи треба підходити професійно. Обов’язково треба дізнатися чим займається донор, чи фінансував він раніше які-небудь програми і які саме. Ніколи не забувати про вдячність – яка виражатиметься не тільки офіційним листом-подякою, а й підтриманням довготривалих добрих стосунків (через листування, привітання та запрошення на заходи, що проводяться організацією).
- волонтери – це дуже цінний ресурс. Їх час, їх знання, врешті-решт їхнє коло знайомих, яке сприятиме ПР-у організації – є запорукою успіху організації.
В останньому блоці семінару учасники разом з лектором визначили «професійно-психологічний» портрет фандрейзера, що стало стимулом розвивати відповідні якості, набувати нових знань та працювати над самовдосконаленням. Учасники «обіграли» ситуації як мотивувати донорів, що сприяло розвитку навичок психологічного підходу до тих чи інших спонсорів. Це дасть змогу членам організації бути більш впевненими та вмілими при спілкування з благодійниками. Учасники також ознайомились з деякими практичними методами збору коштів, що на початковому етапі допоможе членам організації в реалізації їх проектних ідей.

Підсумки семінару:
- учасники зрозуміли суть і основні принципи фандрейзингу,
-навчилися правильно використовувати ті чи інші ресурси та джерела фінансування;
-навчилися правильно співпрацювати з донорами, аналізуючи їх програми фінансування та знаходити індивідуальний підхід до окремих спонсорів.