семінар “Європейські цінності через призму українсього суспільства”

13.08.2011р. в м.Чернівці відбувся семінар, метою якого було ознайомити учасників з головними європейськими цінностями та показати яку роль вони відіграють на теренах нашої держави.

Учасники: представники РК м.Чернівці,Львів, Ужгород, Кіцмань, Заставна, с.Тереблече/Чернівецька обл.;м.Снятин/Івано-Франківська обл., Шаргород/Вінницька обл.

Тренер: Горук Андрій Іванович, доцент кафедри історії нового та новітнього часу ЧНУ

В першому блоці семінару тренер розповів учасникам про деякі історичні факти та процеси, які впливали на процес формування та подальше становлення сучасних європейських цінностей. Тренер роз’яснив, що європейські цінності – це спільні суспільні цінності, які не суперечать національним особливостям країн і які лежать в основі формування загальної європейської свідомості. Тренер представив на розгляд учасників декілька найголовніших цінностей, а саме:
повага людської гідності/прав людини
Верховенство права/закону
Демократія
Толерантність
Європейська ідентичність/інтеграція
Даний блок тренер підсумував тим, що саме завдяки останній цінності – європейській інтеграції було створено Європейський Союз, який став справжнім полюсом притягання для суспільно-державних структур в Європі та поза її межами.
Другий блок семінару був присвячений саме цій останній цінності, як суспільно-політичному процесу, який приніс значні результати глобального значення. Слухачам було запропоновано короткий екскурс в історію - виникнення назви Європа, розширення її території, опис основних процесів, які впливали на становлення сучасної території Європи, а також представлення держав та видатних постатей, які своєю політикою розширення власних територій підсвідомо впливали та навіть творили процес євроінтеграції. Від історичних відомостей лектор плавно перейшов до сучасного Євроінтеграційного процесу. Слухачі ознайомилися з переліком країн-членів ЄС, з функціональними обов’язками головних установ ЄС, усвідомили, що наразі Європейський Союз – це Співтовариство, яке ґрунтується на таких цінностях, як мир і свобода, демократія і верховенство права, толерантність і солідарність, а також є найбільшим спільним політичним, економічним, соціальним та культурним простором у світі. Крім того, учасникам семінару було стисло описано процедуру подання заяви щодо набуття членства в ЄС, а також ознайомлено з основними умовами та принципами, яким країна-заявник повинна відповідати «Копенгагенським критеріям», сформульованим Європейською Радою у грудні 1993 року в м. Копенгагені.
Друга частина семінару була пов’язана з темою «Україна та європейські цінності», основною метою якої було показати яку роль в процесі євро інтеграції відіграє наша держава. Було розглянуто важливі спільні програми України та Європейського Союзу метою яких є реформування низки сфер в межах певних «спільних» напрямів, таких як співробітництво з політичних та безпекових питань, економічні і торгівельні аспекти, довкілля, інтеграція транспортних та енергетичних мереж, а також співробітництво в царині науки та культури. Особливу увагу було приділено Угоді про партнерство та співробітництво, її цілям, стратегіям та результатам співпраці. Слухачі дізналися про фінансову допомогу, яку ЄС надає для сприяння процесу досягнення згаданих цілей та для підтримки власних зусиль країни.

Підведення підсумків семінару показало, що учасники:
- отримали достатньо інформації по даній темі, включаючи історичні відомості, політичні аспекти та аналітичні висновки,
- зрозуміли позицію України в процесі євроінтеграції,
- дізналися про відносини Україна – ЄС та перспективи їх розвитку