Семінар “Ефективне планування роботи та менеджмент часу”

19.03.2011р. в м.Чернівці відбувся семінар, метою якого було навчити учасників ефективно використовувати свій час.

Учасники: представники РК м.Чернівці, Заставна, Ужгород, Львів, Кіцмань;с.Нижні Петрівці/Сторожинецький р-н.
Тренер: Ігор Бабюк, координатор обласного ресурсного центру громад
Цілі семінару:
- навчити учасників правильно планувати свою роботу, визначати пріоритети та контролювати виконання плану;
- виробити навички по ефективному використанню та розподілу часу.
У вступній частині семінару тренер провів опитування учасників, метою якого було визначити чи використовують вони планування у своєму повсякденному житті. В результаті виявилося, що майже всі складають плани в рамках своєї трудової діяльності. З іншого боку, часто це планування носить формальний характер, плани складаються лише заради планів.
Після цього учасників ознайомили із оперативним плануванням. Тренер детально описав основні складові оперативного планування, роз’яснивши роль та важливість кожного пункту. Деякі представники РК вже знали, що таке ОП та використовували його в своїй соціальній діяльності. Вони поділилися з присутніми своїм досвідом по складанню оперативного плану та отримали від тренера декілька практичних порад по покращенню цього виду планування.
Тренер роз’яснив учасникам, що оперативний план означає не лише планування діяльності, а й аналіз проведених заходів та підведення підсумків. У зв’язку з цим одним із головних моментів є аналіз часу.  Учасники ознайомились з основними методами аналізу часу, отримали відомості за яких обставин слід використовувати той чи інший метод та детально розглянули деякі методи ( хронометраж, матриця Ейзенхауера, система Франкліна). Для закріплення матеріалу учасники спробували класифікувати свої справи за минулий тиждень у відповідності до методу Ейзенхауера та представити дану класифікацію на колективне обговорення.  Це допомогло учасникам чітко зрозуміти основні принципи розподілу справ та керування часом.

У другому блоці семінару тренер роз’яснив учасникам одну із важливих функцій тайм-менеджменту, а саме боротьбу із «Знищувачами часу». Тренер представив 5 найбільш поширених та, відповідно, небезпечних «знищувачів» та дав рекомендації по їх усуненню.
Крім того, учасники отримали багато практичних порад по деяких повсякденних аспектах роботи, які при невірній організації можуть гальмувати всю заплановану діяльність. Це:
- організація робочого місця
- спілкування по телефону
- мистецтво відмовляти і т.д.

На завершення заходу учасники отримали 10 «золотих» правил управління часом. Учасниками було запропоновано переглянути їх та колективно обговорити з метою кращого розуміння та засвоєння.
Підсумки семінару:
- учасники зрозуміли важливість планування своєї діяльності – від плану на день до стратегічного планування;
- ознайомились з основами тайм-менеджменту
- навчилися ефективно аналізувати свою діяльність та правильно розподіляти час
- навчилися правильно організовувати свій трудовий день