Семінар «Актуальність органічного землеробства для Справи Кольпінга в Україні»

23 лютого 2013 року в м. Чернівці в приміщенні Медико-діагностичного центру «Кольпінг» відбувся семінар на тему «Актуальність органічного землеробства для Справи Кольпінга в Україні».

Цей захід відбувся за ініціативи Голови РС «Справа Кольпінга» Ореста Клайника, який був ініціатором аналогічного проекту «Органічне землеробство» для запровадження його в сільських місцевостях Родин Кольпінга. В тренінгу взяли участь представники різних Родин Кольпінга та зацікавлені в проекті гості. Аналогічний семінар відбувся також в березні в м. Шаргород, де зібралися місцеві зацікавлені особи для того, щоб дізнатися про особливості та актуальність органічного землеробства в сучасному аграрному секторі.
Загальною і головною ціллю Інтернаціональної Справи Кольпінга є створення національних та міжнародних структур для вирішення соціальних проблем.  Всі осередки Національних товариств працюють на підтримку знедолених верств населення. На Україні це здійснює наша Регіональна Спілка «Справа Кольпінга». Серед шести головних цілей Інтернаціональної Справи Кольпінга на першому місці стоїть ціль - надати людині можливість реалізувати себе в сім’ї, державі, суспільстві, власній справі та церкві. Саме тому Регіональна Спілка пропонує для своїх сільських Родин Кольпінга взяти участь у проекті по вивченню основ агротехніки органічного городництва. Україна на протязі останніх десятиліть перманентно знаходиться в стані перехідної економіки, що призвело до розшарування суспільства на дуже багатих і дуже бідних. В результаті цього процесу найбільш знедоленими стали жителі сільської місцевості через втрату зайнятості та люди пенсійного віку, через мізерну пенсію для більшості з них. Робота в колгоспах та інфраструктурах, пов’язаних з ними, була для сільського населення єдиним джерелом доходів. Працездатна частина сільського населення в пошуках роботи змушена емігрувати за кордон, що призводить до руйнації сімей та соціального сирітства дітей.
Разом з тим у світі існує проблема з виробництвом екологічно чистих продуктів харчування. Прилавки магазинів заполонили продукти, вирощені за інтенсивною технологією традиційного землеробства, із застосуванням великої кількості мінеральних добрив, пестицидів, отрутохімікатів та генномодифіковані продукти.
Накопичені в продуктах хімікати при споживані їх людьми, стають загрозою для здоров’я людей, причиною відхилень навіть на генному рівні, про що свідчить сумна статистика. Вченими - агрономами та ентузіастами - практиками розроблена агротехніка природнього землеробства, котра дозволяє вирощувати екологічно чисту і високоврожайну продукцію. Ця методика описана у відповідній літературі, в містах України створені Клуби органічного городництва, є він в Чернівцях, але об’єднує він, як правило, міських жителів. Про це на селі мало хто знає, та і віддаленість від обласного центру не дає змогу сільським жителям брати участь у заходах Клубу. Регіональна Спілка, маючи багаторічний досвід освітньої роботи і маючи для цього відповідні ресурси, вирішила навчити членів сільських РК агротехніці органічного землеробства. При цьому виходимо з наступного:
- кожен член сільської РК має присадибному ділянку;
- він вирощує городину за традиційною технологією, котра виснажує землю, зменшує її родючість;
- для одержання врожаю і боротьби з хворобами і шкідниками рослин змушений вносити міндобрива та застосовувати отрутохімікати;
- при переході на агротехніку органічного городництва на тій самій площі, але вже при значно менших затратах важкої ручної праці, будуть одержані більші врожаї екологічно чистої продукції городництва;
- він буде сам споживати екологічно чисту продукцію, а надлишок буде реалізовувати на ринку;
- завдяки цьому агротехніка органічного городництва буде популяризуватися і поширюватися через родичів, сусідів і знайомих серед сільського населення, а це відкриває перспективу для сільського населення стати виробниками такої затребуваної сільгосппродукції, яка змогла б бути основною статтею їх стабільних доходів;
- в перспективі ми бачимо можливість створення на селі кооперативів по вирощувані екологічно чистої продукції городництва з подальшою її реалізацією і сертифікацію через підприємство «Кольпінг» РС.