Професійна освіта та зайнятість осіб з особливими потребами: інноваційні підходи”

Науково-практична конференція,20-22.11.18., м.Львів

Мета заходу:
Обговорення важливих аспектів професійної освіти для людей з особливими потребами

Деякий перелік тем, що висвітлювалися в ході пленарних засідань та робочих секцій:
•Концепція інклюзивної освіти дітей з особливими освітніми потребами: реалії та перспективи (Тетяна Симоненко,начальник відділу освіти дітей з особливими потребами МОН України)
• Профорієнтація та професійна зайнятість осіб з особливими потребами в ГО “Справа Кольпінга в Україні"(Катерина Островська, голова Товариства «Родина Кольпінга» у Львові,професор ЛНУ ім. І.Франка
• Інститут модернізації змісту освіти», кандидат педагогічних наук: «Вирішення освітніх питань учнів з особливими потребами в системі профтехосвіти (Тетяна Пятничук, Інститут модернізації змісту освіти/м.Київ)
• Напрацювання експерименту навчання дітей з обмеженими можливостями в інклюзивному просторі України: розвиток на теренах України (загальне обговорення)
•Професійна зайнятість осіб з особливими потребами, майстер-клас роботи міні-друкарні
•Інклюзія осіб з особливими потребами в закладах профтехосвіти/круглий стіл (модератор – Ігор Островський, член Правління ГО «Справа Кольпінга в Україні», професор ЛНУ ім. І.Франка)

В результаті дискусій учасники Конференції визначили основні проблемні моменти інклюзивної освіти у загальноосвітній школі, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, виокремили ресурси, які можна використати для удосконалення процесу навчання учнів та студентів з особливими потребами, визначили напрямки посилення профорієнтації вихованців спеціальних шкіл.Дані результати було відображено у Резолюції, яку було надіслано Міністру освіти і науки України Лілії Гриневич та у ВБО Благодійний Фонд Петра Порошенка (м.Вінниця)