Університет Третього Віку в Чернівцях

«Справа Кольпінга в Україні» заснувала ще один Університет Третього Віку.

Цього разу – в м.Чернівці. Нагадаємо, що на сьогоднішній день при Справі Кольпінга України діють 3 Університети – в м.Львів, Стрий та Івано-Франківськ. Загальна кількість слухачів налічує близько 300 осіб. Предмети , що викладаються охоплюють найрізноманітніші дисципліни :  історія, іноземні мови,комп’ютерна грамотність, література, право, психологія і т.д.
В цьому році до когорти студентів віком 50 + долучилися і чернівчани. Місцевий осередок Справи Кольпінга в Україні (голова РК - Людвіг Маркуляк) зайнявся реалізацією даного проекту (керівник проекту – Валентина Проскурняк) ще на початку 2013 року.  Пошук приміщення, переговори з викладачами чернівецьких ВУЗів , розробка навчального плану, пошук спонсорів і ще багато-багато інших необхідних справ – всім цим зайнялася Чернівецька РК . Їхні зусилля увінчалися успіхом – 1 жовтня 2013 р. в Чернівецькому Національному Університеті імені Юрія Федьковича відбулося урочисте відкриття Чернівецького Університету Третього Віку ім. А.Кольпінга. Близько 100 гостей зібралося, щоб познайомитись поближче з даним проектом, привітати організаторів з успішним початком та, власне, записатися слухачами Університету.  Особливим подарунком для присутніх стали виступи Чоловічої хорової капели ЧНУ ім. Ю.Федьковича “Дзвін” та хору студентів педагогічного факультету ЧНУ .
А на наступний день Університет уже розпочав свою роботу. Розклад занять на 2013-2014рр. охоплює такі сфери як екологія, геронтологія, психологія, релігієзнавство, іноземні мови (англійська, німецька, польська), комп’ютерна грамотність,дисципліни з літератури, мови, культури, історії та медицини. Заняття проводять викладачі Чернівецького Національного Університету, Буковинського державного медичного університету, Буковинського державного фінансового університету, Університету менеджменту освіти АПН України – кандидати та доктори наук, доценти та професори, завідувачі кафедр та декани. На сьогоднішній день кількість студентів сягає 130 осіб. Заняття проводяться майже щодня, при Університеті діятимуть різноманітні секції, клуби та майстерні, планується видання університетського вісника «Події УТВ».  По закінченні навчання слухачі Університету отримуватимуть відповідні сертифікати.
Як бачите, проект Справи Кольпінга України «Університет Третього Віку» набуває все більших і більших масштабів – з кожним роком зростає кількість слухачів, розширюється спектр дисциплін, що викладаються, урізноманітнюється позанаукова діяльність Університетів. Все це сприятиме поліпшенню якості життя осіб літнього віку, їх інтелектуальній та духовній активізації. Дуже влучно з цього приводу висловився почесний ректор Чернівецького Університету Третього Віку Степан Степановича Костишин ( доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ ім.Ю.Федьковича, радник ректора ЧНУ): « … люди літнього віку мають унікальну можливість продовжити активну діяльність, вчитися, … сіяти добро і ласку серед людей».

Виступ Регіонального Секретаря Справи Кольпінга в Україні Василя Савки

Перші книги для Університетської бібліотеки (на фото: Василь Савка, Регіональнийо Секретар Справи Кольпінга в Україні та Валентина Проскурняк, керівник проекту “Університет Третього Віку в м.Чернівці")

На фото (справа наліво): Василь Савка (Регіональний Секретар Справи Кольпінга в Україні), отець Марек Дроздик (Презес РК м.Чернівці), Валентина Проскурняк(керівник проекту “Університет Третього Віку"/м.Чернівці"), Степан Костишин (почесний ректор Чернівецького Університету Третього Віку ім. А. Кольпінга), Лариса Маркуляк (член науково-методичної ради Університету), Людвіг Маркуляк (Голова РК м.Чернівці).

Сторінки: « Перша  <  90 91 92 93 94 >  Остання »