Право на навчання

У Львові з 1 березня у дитячому садочку №165 (вул. Пулюя, 27) працює група для дітей, хворих на аутизм. Зараз у цій групі навчається 6 дітей.

Із дітьми працює двоє вихователів, помічник вихователя, дефектолог і психолог. Цього року на ремонт садочку виділено 106 тис. грн з бюджету. Загалом садочок відвідує 320 дітей.

«Аутизм – це хвороба, яка є у всьому світі, і наше завдання, щоб діти були адаптовані до життя, і дуже приємно, що цей приклад є позитивний», - сказав Андрій Садовий.
Мер розповів, що нові групи для дітей з аутизмом відкриють, якщо будуть звернення батьків.

«Тут працює четверо людей, але ми ще будемо залучати волонтерів, бо є потреба, щоб біля кожної дитини був особистий асистент. У дітей з аутизмом є порушення у трьох сферах розвитку: соціальній, мовлення і сфері уяви. Тобто їхні проблеми виявляються у комунікації», - розповіла доцент кафедри психології ЛНУ ім. І.Франка, керівник Львівського центру підтримки осіб із загальними розладами розвитку «Відкрите серце» Катерина Островська.
Волонтерами стануть студенти кафедри психології, також із дітьми працюватимуть волонтери з Німеччини.

Вона зазначила, що в планах після закінчення садочка, діти підуть далі вчитися у звичайні загальноосвітні школи.

Як інформував ZAXID.NET, виконавчий комітет Львівської міської ради 10 лютого погодив створення групи компенсуючого типу для дітей з аутизмом на базі дитсадка №165 (вул. Пулюя, 27). Голова секції дитячої психіатрії і психології Асоціації психіатрів України Ольга Доленко вважає, що в Україні відсутня система допомоги дітям з аутизмом. У Львові впродовж п’яти років у ремонт шкіл та дитячих садків місто вклало 190 млн грн.