Парафест Рівне 2015

7-8 червня 2015 року з ініціативи Рівненського Товариства «Родина Кольпінга» (Голова РК – Валерій Забродський) відбулася масштабна соціальна акція - «Парафест Рівне 2015».

В рамках дводенної акції було проведено перший рівненський соціально – культурний фестиваль громадських ініціатив людей з інвалідністю (7 червня) та конференцію по співпраці з громадськими організаціями інвалідів (8 червня).
Метою соціальної акції було інформування широкого загалу громадськості про життя та нагальні проблеми людей з особливими потребами, показ їхньої художньої самодіяльності, творчих здобутків та презентації діяльності громадських організацій, що об’єднують інвалідів. Акція стала прикладом соціалізації стосунків між суспільством та людьми з особливими потребами, була націлена на налагодження стосунків між громадськими, волонтерськими та іншими організаціями, які працюють з людьми з особливими потребами.
Об’єднати зусилля усіх громадських організацій інвалідів, а також тих, котрі ними опікуються, презентувати їх діяльність та досягнення, пропагувати активну суспільну та життєву позиції людей з інвалідністю через ознайомлення з життям, потребами та творчими здобутками інвалідів – ось головні цілі фестивалю.
Учасниками заходу, котрий відбувся у рівненському Палаці дітей та молоді, стали близько двох десятків об’єднань – комунальні, державні та інші підприємства, що пов’язані з проблемами соціалізації, адаптації, навчання та працевлаштування людей з інвалідністю. Відвідувачі мали змогу ознайомитись з діяльністю цих організацій через презентації, виставки творчих робіт людей з інвалідністю, майстер-класи та фотовиставки. Особливе враження на присутніх справив концерт за участю творчих колективів людей з особливими потребами.
8 червня відбулася конференція «Співпраця з громадськими організаціями інвалідів як чинник соціалізації та вирішення проблем інвалідів», учасники якої обговорили перспективи співпраці між громадськими та волонтерськими організаціями, комунальними підприємствами, навчальними закладами та органами влади у сфері соціалізації та вирішення проблем інвалідів, обмінялися досвідом та окреслили спільну стратегію розвитку громадських організацій інвалідів.
Валерій Забродський у своїх численних інтерв’ю* так прокоментував рівненський парафест:  «Ми розпочинаємо велику справу: ми хочемо стимулювати роботу всередині самих організацій – відшукати активних людей, навчити писати проекти та контактувати з мас-медіа, а ще співпрацювати з міжнародною спільнотою. Ми допомагаємо цим людям зробити перші кроки.»
Фестиваль проходив на Рівненщині вперше, втім, аби сприяти соціальній адаптації людей з інвалідністю, його організатори сподіваються й надалі організовувати подібні заходи.

Більше фото та відео – на нашій fb-сторінці