“Особливості роботи з дітьми з кризових сімей та вихованцями інтернатів”

Про інтернатних дітей та дітей з кризових сімей розповідали в Ужгороді

Зацікавленість членів Спілки «Справа Кольпінга», та й не тільки їх, долями маленьких членів суспільства, які потерпають від неблагополуччя в родинах, ба більше, є покинутими батьками, рідними в спецзакладах і вилилась у бажання отримати більше знань та практичних порад з цього приводу.
Саме тому 20 жовтня 2012 року в стінах конференц-залу готелю «Унгварський» пройшов семінар-тренінг на тему «Особливості роботи з дітьми з кризових сімей та вихованцями інтернатів», на якому кваліфіковані спеціалісти та практики розповідали про всі реалії існування знедолених дітей.
Насправді здається, що більшість з нас знає (чи розуміє) як поводитись з такими дітками, однак, як виявилось на практиці, це не так – не так легко комунікувати з дітьми з неблагополучних сімей чи інтернатів. Звична для людей реакція майже завжди є жалість, смуток за долю цих дітей, та мало хто може або має істинне бажання допомогти таким дітям, бути учасником в їх долі, подарувати сімейне тепло, ласку, ніжність та любов.
На великі свята, особливо до Миколая спонсори та меценати закидають дитячі будинки та інтернати подарунками і так, це теж потрібно діткам. Але на цьому все. Більшого тепла і любові, на жаль, діти не в змозі отримати, бо справжнє батьківське тепло їм може дати лише сім’я.
Звичайно травмованими є і ті діти, в сім’ях яких не все добре, де розлучені батьки, чи зловживають алкоголем, наркотиками, вдаються до побоїв та залякувань, зовсім не приділяють увагу вихованню дитини. З такими дітьми варто вести роботу кваліфікованим психологам, соціальним працівникам, і це теж не завжди дає позивний результат, якщо ситуація в родині не змінюється.
В першій частині семінару була стисло надана інформація про спецзаклади в Україні, в яких можуть виховуватись діти, які з різних причин не можуть бути в сім’ї, та законодавчі та юридичні основи щодо можливого виховання таких дітей в повноцінній сім’ї. В другій частині заходу йшлося про психіку та психологію знедолених дітей, спілкування і поводження з ними.
Цікавими були практичні заняття тренінгу, особливо бурхливі дискусії з приводу можливих реальних обставин. А точніше, ось одне з завдань - що потрібно робити, як реагувати та діяти, якщо міліція взимку в лісі знайшла маленького хлопчика, який каже, що загубився, ніч провів у лісі, і каже що він з гарної родини?....Варіантів розвитку подій та припущень було багато, але саме лектори допомогли прийняти вірне рішення та вірні дії в таких випадках, оскільки благополуччя дитини для кожного тут має стояти на першому місці.
Так, всю масу актуальних питань та дискусій цієї проблеми не можливо розкрити в рамках лише одноденного заходу, тому всі учасники семінару мали велике бажання продовжити отримувати знання в цій темі і на наступних подібних семінарах. Отож вважаємо, що це тільки початок мандрівки до сердець маленьких та знедолених українців.
Дякуємо учасникам та організаторам за активно проведений час та кольорові емоції протягом семінару.