Нова сторінка в Школі Молодого Лідера
Традиційний молодіжний захід Справи Кольпінга Школа Молодого Лідера, що проводиться з 2006 року, в цьому році знову набув видозмін у своєму форматі. Школа відбулася в м. Чернівці з 27 по 29 липня. Окрім того, що цільовою групою в 2012 році були практично нові молоді люди переважно підліткового віку з різних РК, змін зазнав також керівний «тренерський» склад, оскільки проводили цей захід наші молоді кольпінговці. Це саме та молодь, яка раніше сама проходила вишкіл на ШМЛ і ось зараз отримала нагоду випробувати свої сили в модераторській майстерності.

Отже, нашими новими героями, які не побоялися відповідальності, стали: Юля Вонсович (м.Чернівці), Таня Ігнатьо (м.Ужгород), Юра Кнапик (смт.Тереблече), Ігор та Настя Гуцоли (м.Чернівці) та Любомир Андріяшик (м.Кіцмань). При підготовці тренінгу їм було запропоновано перелік тем, з яких вони добровільно обирали ту тему, в якій вони почуваються найвпевненіше. Юра Кнапик, наприклад, розповів молоді, як правильно організувати туристичний похід зі всіма його тонкощами (розрахунок харчів, розробка маршруту тощо). Таня Ігнатьо обрала тему «спілкування та ораторське мистецтво» і в ході тренінгу давала поради, як правильно спілкуватися та презентувати себе. Юля Вонсович поділилася своїм досвідом організації соціальних акцій та залучення коштів, а також роботи з волонтерами. Ігор та Настя Гуцоли розповіли учасникам про переваги роботи в команді, ефективну командну роботу та як правильно сформувати команду. Завершальним блоком була тема «ігри та їх значення в молодіжній роботі», яку розкрили Юля Вонсович та Любомир Андріяшик. Серед вимог до всіх тренерів було не тільки використання найрізноманітніших ігрових моментів та інтерактивних методів, а й обов’язкова міні-лекція до кожної теми. І хоч всі вони дуже хвилювалися, але й готувалися дуже старанно. Всі «тренери» телефонували, питали поради, але однозначно всі вони в результаті склали свій іспит на «відмінно».

Щодо, учасників, ними була молодь з різних сіл та міст, де існують РК, та де вони тільки плануються. Оскільки час невпинно спливає і всі ми дорослішаємо, в нашій організації є гостра потреба поновити наші ряди новими молодими кадрами. Тому перед проведенням заходу команда організаторів вирішила в цьому році зробити акцент на молоді віком від 14 до 20 років. Бажаючих взяти участь у тренінгу виявилося досить багато. Але найбільше всі наші організатори були вражені природною активністю учасників, їх бажанням працювати і вчитися чомусь новому. Звичайно ж, слід сказати, що програма відповідно до цього віку була підібрана більш ніж цікава. Тут не обійшлося без ігор, виступів, театру, роботи в групах, але зауважимо, що це лише повинно було закріпити досить серйозні теми, які розкривалися ведучими. При цьому, наші «тренери» не були лише вчителями, а й самими справжніми молодіжними керівниками, оскільки прямо таки взяли опіку над молодшою групою.
В перший вечір їх розважали іграми, а наступного вечора після завершення тренінгу провели чудову екскурсію містом.
Крім всього вище зазначеного, найважливішим фактором проведеного тренінгу є успіх. Адже завдання референтів Спілки є вишкіл керівних кадрів і даний приклад є чудовим результатом нашої роботи. Сама Школа пройшла дійсно успішно, але навіть якби щось не вдалося, то є абсолютна впевненість в тому, що завтра буде краще. Це і є найважливішим завданням молодіжної роботи – надати можливість молоді розвиватися, випробовувати свої таланти, набувати нових вмінь та навичок.