Міжнародні зустрічі УТВ

29.04.-03.05.2014 р. у Львові відбулися міжнародні зустрічі представників Університетів Третього Віку.

З 29 квітня по 3 травня 2014 р. у Львові з ініціативи Товариства «Родина Кольпінга»/м.Львів/ відбулася низка українсько-білорусько-польських зустрічей представників Університетів Третього Віку (УТВ), у яких взяли участь керівники українських УТВ, що діють при ГО «Справа Кольпінга в Україні» (м.Львів, м.Івано-Франківськ, м.Стрий, м.Чернівці); керівник польського УТВ у м. Львові; керівники УТВ м.Вроцлав/Польща, м. Гродно/Білорусь; слухачі та викладачі УТВ з Польщі, Білорусії та України; викладачі та студенти Львівського Національного Університету ім. І.Франка, Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (м. Луцьк); представники управління соціального захисту Львівської міської ради та територіального центру обслуговування одиноких громадян м. Львова; голова Правління та секретар ГО «Справа Кольпінга в Україні», голова Львівського товариства «Родина Кольпінга» .

В рамках зустрічей відбулися такі заходи:
– міжнародний семінар;
– круглий стіл за участю представників України, Білорусії та Польщі;
– наукова конференція за участю викладачів українських та польських вузів;
– Форум Університетів Третього Віку, в якому взяли участь керівники українських УТВ та представники ініціативних груп з Луцька та Самбора, які планують створити у себе Університети Третього Віку.

Результатом спільних зустрічей стало прийняття низки важливих рішень та формулювання цікавих ідей, основні з яких пропонуємо вашій увазі:

Щодо удосконалення внутрішнього розвитку УТВ – створення координаційної Ради УТВ, в яку входять Президія Правління Кольпінга та керівники існуючих УТВ на Україні.

Щодо удосконалення співпраці з державою:
1) організація зустрічей представників різних інституцій міста, які вирішують проблеми старших людей,
2) реалізація програми «Місто доброзичливе до старших людей»
3) ініціювання створення громадських рад у справах старших людей при органах місцевого самоврядування;
4) створення міського інформаційного центру сеньйорів;
5) організація консультативної допомоги;
6) організація зустрічей, круглих столів з чиновниками, заслуженими людьми міста, держави щодо вдосконалення законодавства (неперервна освіта, освіта старших людей, пільги, різні форми соціалізації, підтримане проживання в невеликих будинках тощо).

Щодо поглиблення міжнародної співпраці:
1) обмін слухачами, викладачами УТВ, волонтерами, докторантами, студентами;
2) міжнародні наукові проекти.
3) спільний часопис;
4) міжнародна волонтерська програма;
5) спільна організація культурних заходів/проектів
6) розробка довготермінової стратегії співробітництва (розробка програми наступних зустрічей).

Привітальне слово Голови ГО “Справа Кольпінга в Україні” Ореста Клайника

Керівник Львівського УТВ Ігор Островський презентує діяльність УТВ в Україні

Керівник Університету Златого Віку м. Гродно (Білорусь) Лана Руднік презентує УТВ в Білорусії

Форум Університетів Третього Віку