Круглий стіл (м.Львів)

У Львові відбувся круглий стіл «Роль асистента вчителя в інклюзивному навчанні дітей з порушеннями психофізичного розвитку»

17 лютого 2015 року о 15:00 в конференц-залі управління освіти Львівської міської ради з ініціативи ГО «Справа Кольпінга в Україні за підтримки Львівської міської ради,Інституту післядипломної освіти ЛНУ ім. І.Франка, а також фінансової підтримки Представництва Австрійської служби академічного обміну у Львові відбувся круглий стіл «Роль асистента вчителя в інклюзивному навчанні дітей з порушеннями психофізичного розвитку». В роботі круглого столу взяли участь начальник Управління освіти Львівської міської ради Галина Слічна, декан гуманітарно-природничого факультету Інституту післядипломної освіти ЛНУ ім. І.Франка Володимир Кам’янець, голова товариства «Родина Кольпінга», професор кафедри психології ЛНУ ім. І.Франка Катерина Островська, директори та вчителі Львівських СЗШ та ДНЗ, представники Австрійської служби академічного обміну у Львові, батьки дітей з особливим потребами.
Представники управління освіти ознайомили учасників із станом інклюзивної освіти дітей з особливими освітніми потребами у м. Львові. Голова товариства «Родина Кольпінга» та спеціалісти Інституту післядипломної освіти ЛНУ ім. І.Франкапредставили проект «Асистент вчителя», який включає організацію безкоштовних курсів (2 модулі по 72 год.) підвищення кваліфікації за напрямом «Асистент вчителя». Проектом передбачається набір 2 груп по 25 осіб для представників м. Львова та області, а також інших областей України. Перший блок підготовки почнеться вже у березні 2015 р., а заключний – у жовтні-листопаді 2015 р. Станом на сьогоднішній день на курси записалося вже понад 50 осіб.
Учасники круглого столу також обговорили такі питання:
– передумови та механізми залучення дітей з порушеннями психофізичного розвитку в освітні заклади;
– роль консультативно-дорадчої ради з врегулювання проблемних питань організації інклюзивної/інтегрованої освіти у загальноосвітніх та спеціальних навчальних закладах м.Львова;
– роль психолого-медико-педагогічної консультації;
– підготовка спеціалістів – асистент вчителя, асистент дитини;
– фінансові обмеження (праця волонтерів, залучення батьків)
– особливості освітніх потреб дітей різних нозологій.
В резолюції круглого столу учасники постановили організувати додаткові курси підвищення кваліфікації (32 год.) для групи спеціалістів, які вже працюють на посаді «Асистент вчителя» у СЗШ м. Львова та області.