Координаційна рада для супроводу осіб з особливими потребами

18 лютого 2015 року у м. Львові відбулася перша зустріч координаційної ради при облдержадміністрації з питань інклюзивної/інтегрованої освіти дітей з особливими потребами, медичного та соціального супроводу неповносправних осіб у медичних та соціальних установах.

В роботі координаційної ради взяли участь заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Підлісний, головний спеціаліст департаменту освіти і науки облдержадміністрації Марія Васюник-Кулієва, головний позаштатний спеціаліст з дитячої психіатрії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Марія Люсак, начальник управління соціального обслуговування та захисту населення департаменту соціального захисту облдержадміністрації Тетяна Медвідь, завідувач ЛОПМПК Оксана Лака, заступник начальника відділу методичного забезпечення соціальної роботи Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Юрій Микитка, в.о. декана факультету педагогічної освіти ЛНУ ім. І.Франка Зоряна Ленів, представник Національної Асамблеї інвалідів України Ярослав Грибальський, керівник товариства «Родина Кольпінга» Катерина Островська, член Правління ГО «Справа Кольпінга в Україні» Ігор Островський.
В результаті обміну думками учасники зустрічі ухвалили, що для інтенсифікації роботи з дітьми з особливими потребами, зокрема забезпечення доступності їх освіти, медичного та соціального супроводу в області необхідне виконання таких кроків:
1) розробка Положення, регламенту та плану зустрічей координаційної ради при облдержадміністрації з питань інклюзивної/інтегрованої освіти дітей з особливими потребами;
2) моніторинг додаткових ресурсів для надання освітніх, соціальних, реабілітаційних, медичних послуг дітям з порушеннями психофізичного розвитку, створення ресурсного центру.
3) залучення недержавних організацій до процесу надання послуг через механізми соціального замовлення, ліцензування.
4) модернізація системи підготовки та підбору кадрів для забезпечення права на освіту, соціалізацію та реабілітацію усіх дітей з порушеннями психофізичного розвитку (підготовка асистентів вчителя, за потреби надання дозволу на уведення у заклади на волонтерських засадах асистентів дитини, підготовка соціальних робітників для супроводу дітей з обмеженою дієздатністю в реабілітаційних установах тощо).
5) професійна орієнтація дітей з порушеннями психофізичного розвитку, оволодіння ними соціальними компетенціями та підготовка до самостійного життя.
6) створення центрів денного перебування для дітей та молоді з особливими потребами.
7) створення альтернативних форм підтриманого проживання для дорослих осіб та молоді з особливими потребами.
8) напрацювання законопроектів, підзаконних актів, проектів постанов КМУ та лобіювання документів у Міністерствах, комітетах Верховної ради України.
До наступної зустрічі, яка відбудеться через місяць, буде зібрано та систематизовано перелік та обсяги послуг, які вже надаються людям з особливими потребами у місті Львові та області, а також кожна інституція прийде на зустріч зі своїми пропозиціями щодо удосконалення форм та методів роботи. Дієвість роботи координаційної ради залежить від ініціативи представників громадськості та доброї волі чиновників щодо забезпечення прозорості розподілу фінансів. Перші кроки в цьому напрямі вже зроблені: всі учасники отримали програмний та фінансовий звіт щодо реалізації обласних (бюджетних) цільових програм, які реалізовані департаментом соціального захисту населення у 2014 році.