Конференція

28-29 січня у м.Львів відбулася науково-практична конференція «Людина з обмеженими можливостями: соціально-психологічний та культурний виміри».

Конференція проводилася за ініціативи Товариства «Родина Кольпінга» м.Львів при фінансовій підтримці ГО «Справа Кольпінга в Україні».

Партнерами та співорганізаторами заходу виступали:

• Департамент освіти і науки Львівської ОДА;
• Львівська міська рада;
• Кафедра психології Львівського національного університету ім. І. Франка;
• Експериментальний навчальний заклад Всеукраїнського рівня Львівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Довіра».

Серед основних цілей конференції варто виділити наступні :
• привернути увагу владних структур, громадськості до потреб осіб з психофізичними вадами;
• проаналізувати механізми впровадження альтернативних шляхів підтриманого проживання та зайнятості осіб з психофізичними вадами;
• пошук можливостей та шляхів підвищення кваліфікації спеціалістів, які залученні до надання комплексної допомоги особам із особливостями психофізичного розвитку;
• обмін досвідом та встановлення партнерських відносин між НДО різних країн, задіяних в допомозі особам з психофізичними вадами.

У роботі конференції взяли участь науковці, практики та студенти галузей психології, педагогіки, соціології, а також представники громадського сектору, які надають допомогу особам із порушеннями психофізичного розвитку.
Відкриття конференції та пленарне засідання проводилися у великій сесійній залі Львівської міської ради. З привітальними словами та доповідями перед аудиторією виступали керівники управління освіти та соціального захисту Львівської ОДА та міської ради, професори та доценти вузів, директори фондів та громадських організацій. Члени Справи Кольпінга в Україні Катерина та Ігор Островські представляли одночасно нашу ГО (як керівники та ініціатори проектів, направлених на підтримку осіб з обмеженими можливостями) та вузи, в яких вони викладають. Ігор Островський, професор НУ “Львівська політехніка” та член Правління ГО «Справа Кольпінга в Україні» виступив з доповіддю «Стан та перспективи реформування системи допомоги аутичним особам в Україні: освітній та соціальний виміри». Катерина Островська, доцент кафедри психології ЛНУ ім. І. Франка та голова Товариства «Родина Кольпінга» м.Львів проінформувала аудиторію по темі «Формування соціальних компетенцій аутичних осіб як основа трансформації інклюзивної системи» .
Продовження конференції проходило у приміщенні ГО «Справа Кольпінга в Україні». В рамках секційного засідання доповідачі висловили своє бачення подальшого розвитку системи надання допомоги особам із особливими потребами.

29 січня відбулося засідання «круглого столу», модератором якого виступала завідувач кафедри психології ЛНУ ім. І. Франка Софія Грабовська. Учасникам було запропоновано обговорити тему «Реалізація прав та обов’язків аутичних осіб: освітній, медичний та соціальний вимір». В ході круглого столу було розроблено спільну Резолюцію до владних структур з метою покращення законодавчої бази, що забезпечує впровадження системи комплексної допомоги особам із психофізичними вадами в Україні.

За результатами конференції, а точніше на основі доповідей учасників буде укладено збірник матеріалів.
Детальніше про Конференцію читайте на сайті «Освітній портал Львівщини»

Софія Грабовська, завідувач кафедри психології ЛНУ ім. І. Франка
привітала учасників конференції

презентує свою доповідь