«Індивідуальна програма навчання дітей зі спектром аутистичних порушень», 12 червня 2013 року

Резолюція
Всеукраїнського науково-практичного семінару з міжнародної участю

12 червня 2013 року у м. Києві в Інституті корекційної педагогіки і психології НПУ ім.М.Драгоманова за ініціативи Регіональної Спілки «Справа Кольпінга» (м. Чернівці) відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар з міжнародної участю «Індивідуальна програма навчання дітей зі спектром аутистичних порушень». В семінарі взяли участь близько 30 учасників, серед яких провідні науковці з проблематики корекційного навчання аутичних дітей, представники МОН України, завідувач центральної психолого-педагогічної консультації, вчителі навчальних закладів, психологи центру соціальної реабілітації, керівники громадських організацій та благодійних фондів.
З огляду на актуальність проблеми навчання аутичних дітей, учасники постановили порушити клопотання перед МОН України стосовно таких питань:
1) Уведення в навчальні плани ВНЗ психолого-педагогічного спрямування навчальних курсів з методики навчання дітей з РСА;
2) При проведенні курсів підвищення кваліфікації увести тему «Особливості психологічного супроводу дітей з РСА»;
3) Рекомендувати органам управління освітою запровадити підготовку до навчання дітей з РСА в опорних (базових) навчальних закладах (ДНЗ та НРЦ), у яких вже навчаються аутичні діти.
4) Ініціювання національного експерименту з освіти аутичних дітей на базі 1-ої державної групи у ДНЗ № 165 м. Львова.
5) Рекомендувати введення в арсенал ПМПК апробованих науковцями об’єктивних методик (САRS, РЕР-R) для раннього виявлення та скерування на навчання аутичних дітей.
6) Створення індивідуального навчального маршруту для дітей з високим рівнем аутизму через індивідуальну програму навчання, спрямовану на соціалізацію та профорієнтацію дітей.