День Кольпінга

04 грудня 2010 р. Справа Кольпінга України разом з всесвітньою кольпінговською громадою відзначала День Кольпінга. Хочеться зазначити, що День Пам’яті Адольфа Кольпінга ми святкуємо вже 14 рік поспіль (з 1997р.) З кожним роком нас стає все більше і більше:  з десятка членів однієї РК ми виросли в майже півтисячі членів в 23 РК в різних куточках нашої країни. Ось і на цьогорічну урочистість для спільного святкування зібралося близько 60 осіб:  делегатів з РК Чернівців, Заставни, Кіцманя, Коломиї, Боян, Мурафи, Панки, Нижніх Петрівців та з новоствореної РК м.Ужгород. Крім того, на святі були присутні запрошені гості - представники місцевої влади, а також симпатизанти та волонтери Справи Кольпінга України. Святкування проходило традиційно:  учасники прослухали звернення від Голови та Регіонального Секретаря Спілки, переглянули фотопрезентацію проведених Спілкою заходів за поточний рік, ділилися своїми досягненнями, захоплювалися музичними номерами у виконанні кольпінговців та показували свої власні таланти. Були на заході і деякі «новинки». Найактивніші РК були нагороджені Подяками від Регіональної Спілки «Справа Кольпінга.» Це : РК м.Чернівці, РК м.Львів, РК м.Заставна, РК м.Кіцмань, РК с.Нижні Петрівці. Крім того, всім Родинам Кольпінга Спілка підготувала подарунок - посвідчення кольпінговця, які було вручено присутнім делегатам.
Цьогорічний захід було присвячено ще одній знаменній події 10-літтю від дня заснування РК с.Нижні Петрівці, яку було створено в грудні 2000р. за ініціативи кс.Роберта Іскшицького.
За 10 років свого існування РК зробила чимало. Члени організації постійно проводять різноманітні акції милосердя, допомагають людям похилого віку в проведенні сільськогосподарських робіт, щорічно організовують кухню для малозабезпечених та декілька разів на рік відвідують будинок для неповносправних людей, забезпечуючи їх одягом та речами щоденного вжитку. Одним із найкорисніших проектів РК є відновлення дороги в селі. Цей кольпінговський проект було профінансовано Інтернаціональною Справою Кольпінга та реалізовано власними силами всіх місцевих кольпінговців.
Дуже гарно про Родину Кольпінга висловився Голова Спілки Орест Клайник у своїй привітальній промові. Цитуємо: «Це унікальна Родина, хоча кожна наша Родина має свою індивідуальність. Унікальність нашого ювіляра полягає в тому, що це найактивніша Родина посеред всіх сільських Родин; що велика увага приділяється соціальному напрямку роботи; що члени Родини в основному - жінки; що мешкають вони навіть не в селі, а на хуторі; і, незважаючи на те, що є представниками нацменшини - поляками, є великими і справжніми інтернаціоналістами. А головне, не дивлячись на свої, начебто обмежені можливості, беруться за серйозні і конкретні плани і успішно їх реалізовують. До цього всього вони ще й активні і ревні прихожани свого костелу. Низький уклін їм за це все, за те що є добрим прикладом для інших Родин Кольпінга.»
З привітальним словом до кольпінговців звернувся і Голова Сільради с.Нижні Петрівці Тариця К.Г., який високо оцінив роботу кольпінговців з точки зору практичного значення для місцевої громади.
Вітали Родину Кольпінга і делегати з інших Родин. Вітали по-сімейному - дарували подарунки, співали пісні, говорили багато теплих слів. Саме в цей момент виникало почуття, що Справа Кольпінга - це справді одна велика сім’я, яка всією великою родиною на свята збирається за одним великим столом. А стіл і справді був справжній:  святковий, зі смачними стравами та звичайно ж з великим кольпінговським тортом.
Свято вдалося на славу. Було шкода, що не всі Родини змогли приєднатися до нас. Але ми щиро сподіваємося, що наступного року День Кольпінга проходитиме ще більш масштабно та урочисто.

Кольпінговцям вручали посвідчення...

РК с.Мурафа/Голова РК: Валерій Роздоба

РК м.Заставна/Голова РК: Олександр Савчук

...та подяки