Центр профзайнятості осіб з інвалідністю

Велика справа на прикладі малого соціального підприємства.

Незважаючи на серйозні зрушення в напрямку до інклюзивної освіти дітей з особливими потребами в Україні, невирішеною залишається проблема їх професійної зайнятості. Після закінчення школи молоді люди з особливими потребами вимушені повертатися додому, більше ними ніхто не цікавиться.
У відповідь на наболілі проблеми у Львові створено Центр професійної зайнятості та реабілітації осіб з інвалідністю. У Центрі є автослюсарна майстерня, тренінговий зал та кімнати для індивідуальних консультацій.
Особливо успішно функціонує міні-друкарня. Люди з особливими потребами видають навчальну літературу, підготовану фахівцями для корекції та реабілітації дітей з інвалідністю. Така література користується попитом в Україні, тому працівники друкарні отримують місячну винагороду за свою роботу в розмірі 10 євро. Якраз сьогодні туди було завезено нове обладнання, закуплене нашою Організацією для розширення спектру послуг. До речі, в міні-друкарні не лише видається література, а й здійснюється профорієнтація підлітків з аутизмом ( наразі мова йде про 50 осіб, що проходять навчання).
Розробником ідеї такої друкарні є Ігор Островський, член Родини Кольпінга м.Львів. Ігор разом з іншими представниками РК мав можливість ознайомитися з досвідом роботи подібного центру в ГО «Лобеталь» (Німеччина). Там же пройшло навчання та підвищення кваліфікації фахівців, які працюють в Центрі.
В перспективі проект має на меті поширити модель функціонування подібних закладів по всій Україні.

Святослав Слободян координує процес роботи у друкарні