Адольф Кольпінг (1813-1865)

Священик, соціальний реформатор, публіцист, духовний наставник та “батько підмайстрів” - ось неповний список справ, якими займався Адольф Кольпінг.

Народився Адольф Кольпінг у німецькому містечку Керпен, що біля Кельна у бідній багатодітній сім’ї. Отримавши початкову шкільну освіту, він, у віці 13 років, почав вивчати ремесло шевця. 10 років займався Адольф цією роботою, подорожуючи, як і інші підмайстри по всій країні в пошуках заробітку. Коли йому виповнилося 23 роки, він відчув у своєму серці інше покликання і зважився на незвичайний крок - він вирішив стати священиком. Навчаючись у кельнській духовній гімназії, він одночасно працював, заробляючи собі на навчання та прожиття. Наступним його кроком у здобутті відповідної освіти було вивчення теології у Мюнхені та Бонні. 13 квітня 1845р. Адольф Кольпінг був висвячений на священика. Ця видатна подія відбулася у церкві Мінорітів в м.Кельн (до речі, саме ця церква стала місцем, де покоїться його тіло). Його першою парафією було м.Вупперталь-Еберфельд, де його серці боляче вразила вбогість та біди простих працівників, які постраждали від масової індустріалізації виробництва. Щоб якось підтримати одне одного підмайстри містечка об’єдналися у таку собі профспілку, в чому їм допоміг місцевий вчитель Йоган Грегор Броєр. З часом Адольф Кольпінг став духовним наставником і, відповідно, презесом цього об’єднання. Спілкуючись з членами спілки, Адольф Кольпінг зрозумів, що ідея створення таких обєднань являється вдалим засобом для вирішення соціальних проблем того часу.
Розмірковування над цим привело до вдосконалення початкової ідеї і вилилося у відповідні головні цілі подібних об’єднань - допомога у самодопомозі та соціальні зміни через вдосконалення членів суспільства. Переїхавши через деякий час до Кельну, Адольф Кольпінг заснував перше Католицьке Об’єднання Підмайстрів (6.05.1849 р.), яке являється “прародичем” сучасних Родин Кольпінга. За невеликий проміжок часу ідея само - та взаємодопомоги поширилася по всій Європі та навіть перетнула морські кордони.
Батька підмайстрів не стало 4 грудня 1865 р. Але справа його життя продовжує жити і приносити результати, діючи у більше, ніж 50 країнах світу.
27 жовтня 1991 р. у Римі Папа Іван Павло ІІ звів Адольфа Кольпінга в ранг Благословенного.